.FILE 2G 3G 4G 5G
2011

Kvinna gräver av kabel – stoppar hela Armeniens internet

Det behövs inte stora, sofistikerade cyberattacker för att stänga ner internet helt och hållet. Ibland räcker det med en spade i jorden.

Det är när en fattig 75-årig georgisk kvinna är ute på jakt efter kopparkablar som hon stöter på – och gräver av – den fiberkabel som transporterar 90 procent av hela grannlandet Armeniens internettrafik. Konsekvensen blir att hela Armenien med dess 3,2 miljoner invånare plus stora områden i både Georgien och Azerbaijan blir helt utan internet i flera timmar.

Händelsen inträffar 2011 i närheten av Georgiens huvudstad Tbilisi. Fiberkabeln ägs av Georgiens järnvägsmyndighet och ligger nedgrävd längs järnvägsspåret. Den ska ligga djupt och vara väl skyddad, men troligen har jordskred och idogt regnande exponerat den, enligt anställda vid järnvägen. Kvinnan är endast utrustad med en vanligt trädgårdsspade men mer krävs inte för att stänga ner ett helt lands internetuppkoppling.

Incidenten upptäcks av ett system som övervakar den fiberoptiska kabeln som knyter samman Georgien med Bulgarien och Västeuropa. Säkerhetsteamet som åker ut för att undersöka vad som hänt hittar den äldre kvinnan på platsen. I lokala medier dubbas hon snart till "Spad-Hackaren". I en intervju nekar hon till brott och framhåller att hon inte ens vet vad internet är.

Händelsen är en kuriositet som visar på hur sårbart dagens informationssamhälle faktiskt är. Tänk dig själv vilka konsekvenser det skulle medföra om internet stängdes av här i Sverige i fem timmar.

false

-