.FILE 2G 3G 4G 5G
Jonas Birgersson, grundare av Framfab och Bredbandsbolaget
1999

Bredbandsbolaget landar avtal med HSB

1999 slår bredbandet igenom på bred front i Sverige när Bredbandsbolaget knyter ett avtal med HSB som i ett kick gör att 350 000 bostadsrätter blir bredbandsanslutna. Händelsen fungerar som en katalysator för bredbandsutbyggnaden i landet.

Bredbandsbolaget har startats som ett utvecklingsprojekt inom internetkonsultföretaget Framfab. Jonas Birgersson som är en av Framfabs grundare har varit tidigt ute och outtröttligt missionerat för att koppla upp Sverige med bredband genom att ersätta uppringt internet via kopparnätet med fiber.

Framfab får i uppdrag av Telia att utreda hur lång tid det skulle ta och vad det skulle kosta. Men ungefär samtidigt som utredningen är klar kommer beslutet att Telia ska bli folkaktie istället för att bygga infrastruktur. "Vi blev vansinniga. Vi visste vad som skulle gå att göra och sade att om inte Telia bygger ett fibernät får vi göra det själva", berättar Birgersson i en intervju långt senare.

Sagt och gjort, Bredbandsbolaget startas inom ramen för Framfab och tunga investerare som Intel och Investor går in i satsningen. I media dubbas Birgersson till Bredbands-Jesus.

"Det skulle kosta 25 miljarder att bygga bredbandsnät i Sverige. Det motsvarar kostnaden för halva Öresundsbron. Och, jag bara undrar, vilket ger störst infrastrukturnytta?", frågar Birgersson retoriskt i Svenska Dagbladet 1998.

Genom avtalet med bostadskooperativet HSB blir bolaget en viktig katalysator för att ge svenskarna snabbare internet. Telia vill inte vara sämre och satsar snart 1,4 miljarder kronor på att bygga ut bredband i Sverige – nu ska en miljon hushåll kopplas upp. Det talas om ett priskrig och Sverige kopplas upp i hög hastighet – med hjälp av både fiber, ADSL och kabel-tv.

false
-