.FILE 2G 3G 4G 5G
2006

3G öppnar dörren för snabbt mobilsurf

När mobilsurf med 3G lanseras i Sverige 2006 börjar man för första gången kunna tala om ett mobilt internet på allvar.

3G, 4G och 5G betecknar olika generationer av mobilnät. Men egentligen kan man säga att varje generation består av flera olika system och tekniker, och vilket som används kan skilja sig åt mellan olika länder.

Även innan 3G-generationens system var mobilnätet digitalt. Föregångaren GSM (Globalt System för Mobil kommunikation) som börjar rullas ut redan 1991 gör det möjligt att skicka SMS och datatrafik till och från mobiltelefonen och att långsamt surfa på internet med hjälp av tekniken WAP (Wireless Application Protocol).

När 3G-nätet byggs ut under början av 2000-talet blir överföringskapaciteten cirka 40 gånger snabbare vilket innebär att man förutom ljud och text även kan skicka och ta emot grafik, rörliga bilder och använda andra avancerade tjänster, exempelvis sådana som är baserade på användarens position. Den större kapaciteten uppnås framförallt genom att mer bandbredd reserverats för 3G och genom att en enskild förbindelse kan använda fler frekvenser. Själva användningen av 3G-näten och mobilsurf i Sverige slår igenom på bred front först 2008 när Iphone börjar säljas i Sverige.

Först med 3G i världen är japansk operatör

Först i världen med 3G är japanska NTT Docomo redan 2001, som då tror att videosamtal ska bli poängen med tekniken. Istället är det surfande, spelande och rörliga bilder som visar sig vara poängen. 2003 lanseras 3G i Sverige, då också de första 3G-telefonerna släpps i butik.

4G-nätet börjar byggas ut 2009

2009 börjar utbyggnaden av 4G-nät i Sverige vilket banar väg för ännu snabbare hastigheter. För att få kallas 4G så måste tekniken kunna erbjuda användarna hastigheter på ungefär 100 Mbit/s, i praktiken uppnås dock sällan den hastigheten.

Den stora fördelen med 4G-tekniken jämfört med 3G är att den kan erbjuda både bra täckning och höga hastigheter, genom att använda flera olika frekvensband. Det är också det första renodlade datanätet, vilket betyder att det endast kan hantera data och inte vanliga telefonsamtal.

Fortfarande finns 3G-näten kvar för de tillfällen när den snabbare tekniken inte är tillförlitlig och våra mobiltelefoner växlar automatiskt mellan de olika näten. Under 2020 börjar utrullningen av nästa generation, 5G.

false
-