Susning.nu och Wikipedia förnyar uppslagsverken – nu får alla skriva
I början av 2001 startas Wikipedia, ett slags gratis uppslagsverk på nätet som skapas och redigeras av användarna själva.
Sverige är ett av de första länderna som får ett Wikipedia på sitt eget språk (före är endast engelska, tyska och katalanska). Arbetet sätter igång i maj 2001 även om det inte blir riktigt aktivt förrän 2002. Den äldsta bevarade svenska Wikipedia-sidan är Svenska och publicerades 23 maj 2001, här ser du hur den såg ut:
Svenskspråkiga Wikipedia närmar sig i dag 4 miljoner olika artiklar. Wikipedia har också en svensk stödförening, Wikimedia Sverige, som verkar för att sprida fri kunskap. I dag är Wikipedia en av världens största webbsidor med över en halv miljard besök i månaden.
Men länge finns en svensk konkurrent.
Susning.nu utmanar Wikipedia
I oktober 2001 startar Susning.nu av programmeraren Lars Aronsson, med hjälp av programvaran UseModWiki, som är fri att använda av vem som helst. Plötsligt finns samlad svensk information om allt från växthuseffekten till karaktärerna i Simpsons, vilket är något helt nytt. Här finns artiklar om ämnen som de "riktiga" uppslagsverken aldrig brytt sig om.
Namnet Susning.nu kommer från Lars Aronssons syn på vad sajten kan användas till. Den kommer aldrig bli heltäckande, men kan ge användaren en susning om olika ämnen.
Susning.nu större än Wikipedia 2003
Sveriges mest använda encyklopedi heter i slutet av 2003 varken Nationalencyklopedin eller Wikipedia, utan just Susning.nu, som vid tillfället är världens näst största wiki efter den engelskspråkiga delen av Wikipedia.
Susning.nu blir omsprungna
Klotter blir sajtens fall. I april 2004 stoppas möjligheterna för allmänheten att redigera inlägg, med effekten att uppdateringarna minskar kraftigt. Då finns 60 000 artiklar på svenska om olika ämnen, skrivna av entusiaster som kallar sig själv "susare". Men vandaliseringen visar sig omöjlig att stoppa.
I januari 2005 blir svenska Wikipedia större än Susning.nu och slaget är avgjort. Lars Aronsson engagerar sig därefter i Wikipedias svenska avdelning. 2009 stängs Susning.nu för gott.
- Extra läsning om Susning.nu, från 2002