Falska nyheter och rykten – så avslöjar du vad som är påhittat
När vem som helst kan skriva och lägga upp bilder och filmer på nätet kan det vara svårt att veta vad som är sant och vad som är påhittat. Då gäller det att vara källkritisk.
När du får reda på något få du det från en källa. Det kan vara en kompis som berättat det, du kanske har läst det i en bok eller sett det på nätet. För att veta om det är sant måste du värdera källan. Brukar den här kompisen hitta på en massa saker? Eller är det någon du litar på? Det är också viktigt att söka efter informationen på fler än ett ställe.
Om du har hittat samma information på flera ställen är det troligare att det är sant, men det finns inga garantier!
Falska nyheter
Idag använder vi internet hela tiden och det går att hitta allt möjligt på nätet. Mycket är bra och hjälpsam information, men ibland kan en person, ett företag eller en organisation vilja få dig att tro något som inte är sant. 2016 blev Donald Trump vald till president i USA. Innan valet spreds information och nyheter om Donald Trump och hans motståndare Hillary Clinton som inte var sanna. Ibland var det nyheter där man bara berättade en liten del av vad som hade hänt, men ibland var hela nyheten påhittad.
Det finns människor i fattiga länder som tjänar pengar på att hitta på nyheter och sprida dem. Efter valet har flera av de största företagen på nätet, som Google och Facebook, funderat på hur de ska stoppa falska nyheter.
Så ska du tänka
När du får reda på något som du inte kände till sedan tidigare kan du ställa några kontrollfrågor för att försöka lista ut om det är sant. Tjänar den som berättar det här något på att du tror att det är sant? Hur ser sidan eller videon ut, står det något om var och hur de har fått informationen? Är det lätt att hitta samma information någon annanstans?
När vi delar med oss
Idag går det väldigt snabbt på internet. Ett inlägg på Facebook eller en bild på Instagram kan spridas jättefort. Ofta delar vi saker som vi blir glada av, men lika ofta saker som gör oss arga eller ledsna. Om vi läser något som gör oss upprörda så kan det vara svårt att stanna upp och tänka efter om det här verkligen är sant. Men ganska ofta kan det vara så att om vi läser en annan artikel om samma sak så får vi en ny bild av vad som har hänt. Då måste du fundera på vilken version du litar mest på!