Nu börjar vi använda molnet för våra semesterbilder
Från hårddisken på datorn till en jätte-hårddisk i molnet. Visionen om ett intergalaktiskt nätverk har blivit verklighet.
Drömmen om internet börjar 1962 med psykologen JCR Lickliders vision om ett "intergalaktiskt nätverk", som i praktiken är en jättelik kunskapsbank som hela världen kan nå. I dag skulle vi kalla nätverket för molnet, som innebär att informationen går att nå så länge du har en internetuppkoppling.
Men det dröjer många år innan visionen blir verklighet. Själva symbolen – ett moln – börjar användas för att beskriva internet redan 1977 (och i ordet nuvarande betydelse i ett internt dokument på Compaq 1996 ), men att verkligen flytta ut information från användarnas datorer till stora serverparker sker först när internetuppkopplingarna börjar bli snabbare.
År 2002 lanserar Amazon en molntjänst, i syfte att effektivisera sin egen verksamhet. Framgångarna leder till att de 2006 även bjuder in andra företag att använda deras datorer, mot betalning. Samma år lanserar Google tjänsterna Docs och Spreadsheets som låter användarna placera text och kalkyldokument online istället för på hårddisken. Dessutom kan flera användare nå dem samtidigt.
2011 lanserar Apple sitt Icloud, som bland annat låter Iphone-användarna spara sina bilder och filer på nätet istället för i sin telefon. Och efter det har molnet tagit över kontrollen av en stor del av världens samlade data. Internet står 2018 för en tiondel av jordens energiförbrukning och till 2030 beräknas andelen vara en femtedel.
Men alla är inte bekväma med att placera sina filer hos någon annan. Stora krav på säkerhet ställs på leverantörer av molntjänster. Ett exempel på när bilder ändå hamnat utanför molnet var 2014 när stora mängder bilder från kändisar läckte från Icloud via en phishing-attack. Många nakenbilder lades ut, en händelse som senare lett till flera fängelsestraff.