NFT och digitala apor för miljarder
Vem äger en digital fil, som ju går att kopiera hur många gånger som helst, helt gratis? Den här frågan är roten till uppfinningen NFT – Non-Fungible Token.
Går det att skapa ett "digitalt kvitto", ett sätt att hålla reda på vem som till exempel äger rätten till en viss fil, och går det att se till att ingen kan förfalska eller ändra på kvittot? Med hjälp av blockkedjeteknik tror sig skaparna av NFT ha kommit på ett sätt att hantera digitala transaktioner i framtiden, och snart börjar spekulationerna ta fart i NFT-världen.
Konstnärer som vill hitta ett sätt att sälja även digitala verk blir snabbt sugna på att hoppa på NFT-trenden, och en del digitala konstverk säljs som NFT för hiskeliga summor, till exempel konstnären Beeples digitala konstverk "Everydays: The first 5000 days" som säljs för över 69 miljoner dollar. Men vad är det egentligen man får om man nu betalar hundratals miljoner kronor för konsten? Konstverket är ju en digital bildfil, och finns kopierad miljontals gånger på nätet, så det är ju inte som en tavla som bara finns i ett exemplar och kan hängas på väggen där hemma. Jo, det köparen får är en NFT – en post i den del av blockkedjan som är kopplad till just detta verk, ett slags digitalt kvitto. Vem som helst kan sen kopiera bilden, skriva ut och sätta upp den på sin egen vägg därhemma, eller använda den som skrivbordsbakgrund på sin egen dator.
Låter det snurrigt? Det tycker många, men det hindrar inte att NFT–hajpen drar igång på allvar detta år, när en serie bilder som kallas "Bored Ape Yacht Club" säljs som NFT. 10 000 "unika", datorgenererade bilder av apor går att köpa som NFT, lite som gamla tiders filmisar eller hockeykort, fast digitalt. Precis som med Beeples konstverk är det dock inte själva bilderna som säljs, utan bara digitala poster som NFT. Under året blir det väldigt mycket snack om de digitala aporna, och i flera inslag på tv i USA marknadsförs de digitala aporna av kändisar.
Samtidigt riktas stor kritik mot att hela handeln med NFT är en enda stor spekulationsbubbla, och flera artiklar, bloggar och youtubefilmer dyker upp för att försöka förklara varför det inte är hållbart med ökande värden på digitala filer. Trenden peakar tidigt 2022, och i slutet av samma år har försäljningen av de digitala filerna fallit till närmast noll.