Kinas övervakningsapparat täcker in och poängsätter alla landets medborgare
Vad händer när "Big brother" möter "big data"? Svaret finns i Kina och det "sociala kreditvärderingssystem" som regeringen där har satt i bruk.
2013 beslutar Kinas högsta domstol att publicera namnen på personer som inte kan betala sina skulder. Dessa läggs ut på en webbsida för alla att beskåda. Året därpå tar Kinas regering nästa steg och lanserar sin plan för ett socialt kreditvärderingssystem, som det kallas och som börjar rullas ut i flera delar av landet (hela Kina ska vara täckt år 2020).
Med hjälp av övervakningskameror och artificiell intelligens skapar Kina ett typ av bonusprogram där alla medborgare är med. Alla börjar med en grundpoäng på 800 eller 900 som höjs och sänks beroende på prestation. Även aktivitet på nätet kartläggs.
Det gäller att agera som en sund och pålitlig medborgare, som inte belastar eller hotar samhället. Uppsidan för vinnarna är att det blir lite mer bekvämt. Till exempel kan resenärer med tåg åka biljettlöst eftersom ansiktet fungerar som en biljett. Detsamma gäller i många butiker och på banken.
Höga poäng leder till ökade möjligheter att gå före i vårdköer, eller att placera barn i rätt skolor. Låga poäng kan leda till alltifrån svårigheter att få jobb till sämre rankning i dejtingappar. Upplägget är en form av "nudging", och puttar folk i "önskad riktning", och många kineser skryter också över att de fått höga poäng.
2018 presenterar kinesiska myndigheter nästa steg i programmet: att identifiera människor efter deras kroppsform och gångstil. Vilket gör programmet mer pålitligt framöver, eftersom den som inte vill bli identifierad lätt kan hålla för sitt ansikte mot kameran i situationer där poängen kan påverkas negativt.