Edward Snowden avslöjar amerikansk massövervakning
Storebror ser dig, skrev George Orwell i boken 1984. År 2013 avslöjas profetian som ett faktum. Amerikanska myndigheter har haft fullständig koll på allas kommunikation online.
Våren 2013 avslöjar tidningarna The Guardian och Washington Post att den brittiska och amerikanska underättelsetjänsten i många år bedrivit en omfattande övervakning av trafiken på internet. Det rör sig om allt från mejl, till personliga foton och telefonsamtal, till chattar i dataspel. Allt går att spåra i realtid. Även svenska användare, som använder utländska tjänster, finns med i resultaten.
Jobbade som konsult för NSA innan avslöjandena
Programmet som används heter Prism, och innehåller bland annat allt information som går via internetjättarna Microsoft, Yahoo, Facebook, Google och Apple. Det framgår även att underrättelsetjänsterna spanat på utländska toppolitiker som Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Något som ägt rum sedan nya lagar stiftades i spåren av 11 september 2001.
Källan till tusen och åter tusen läckta dokument är en konsult på amerikanska underrättelsetjänsten NSA: 30-årige systemadministratören Edward Snowden. Amerikanen hade redan i december året innan kontaktat journalisten Glenn Greenwald, som han väljer att läcka till efter att ha läst en artikel skriven av denne i nättidningen Salon.
Snowden går under jorden och beviljas asyl i Ryssland
I maj blir Snowden tillfälligt sjukskriven på NSA för behandling av epilepsi. Han ger sig av, packar fyra bärbara datorer och en stor mängd topphemliga dokument. Samma månad intervjuas han för tyska Der Spiegel, som publicerar artikeln ett par månader senare. Edward Snowden far till Hongkong och vidare därifrån till Moskva, där han beviljas asyl.
2014 tilldeles Edward Snowden "det alternativa nobelpriset" The Right Livelihood Award. Samma år gör ha även ett första (och hittills enda) framträdande i Sverige på Internetdagarna. Hans visselblåsande är en viktig milstolpen i debatten om personlig integritet på nätet, och han är hyllad av många men också kritiserad av amerikanska politiker och myndighetsutövare som anser att han förrått sitt land.
I april 2019 kommer uppgifter att NSA vill avsluta övervakningen. Logistiken väger tyngre än förtjänsten, motiveras förslaget.