.FILE 2G 3G 4G 5G
1982

Datavision är ett "text-tv-internet"

I SVT:s Tidsmaskinen får vi lära oss om Televerkets Datavision-system, där det är tänkt att man ska kunna få information om alla ämnen i världen. Liknande system används i många länder.

Bo Adolfsson på Televerket visar hur man kopplar upp TV:n med hjälp av telefonen och en knappsats – trådlös! - och kan hitta nyheter, tipsrader, sin egen brevlåda, och mycket annat. Lite förenklat kan man säga att det är text-tv som introduceras för tv-tittarna, fast med en skillnad. Datavision är interaktivt via modem. Med ett knapptryck byter man sida och kan få ny information.

"Vi kan mycket snart förvänta oss att vi har tillgång till datorer i varje hem. Frågan är vad det på sikt kommer att innebära", säger berättaren varnande.

Posten en av innehållsleverantörerna till Datavision

Datavision är Televerkets system, en infrastruktur för den som känner sig manad att fylla på med innehåll. Posten är en av innehållsleverantörerna. Under 1980-talet sjösätter de sin informationstjänst Postel, som använder sig av Datavision. Tv-telefon, så kallad tv-bild, går också att använda via systemet.

I mitten av 1980-talet kan användarna e-handla hos Haléns, köpa resa hos Spaintours eller utföra bankärenden hos S-E-banken.

Datavision byter senare namn till Videotex. Systemet hittar aldrig ut hos vanligt folk utan läggs ner 1993 och ersätts med Teleguide, som inte heller blir någon framgång, trots stora satsade resurser. En anledning är förstås internets framväxt.

Datavision inte först – det börjar i Storbritannien

Svenskarna är dock inte först med lösningar som Datavision. Redan 1974 kläckte engelsmannen Sam Fedida idén om hur man kan använda tv-apparater och koppla ihop dem med modem via telefonnätet. Hans tanke var att få människor hade en dator i hemmet, men nästan alla hade en tv, så han gjorde det bästa av situationen.

Systemet – som Datavision är ett exempel på – kallas Teledata och liknande lösningar finns i andra länder under denna tid. Några av dem är franska succén Minitel (klicka för längre artikel) och tyska Bildschirmtext. Sam Fedidas eget system i Storbritannien hette Prestel.

false
-