Brita Zilg och Marie Birde startar banbrytande Darling – Sveriges första webbtidning
De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så grafiska formgivaren Brita Zilg, journalisten Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben.
Veckorevyn och Frida för tjejer. Slitz och Café för killar. Magasinens makt om de svenska tonåringarnas åsikter och ideal är stor under 1990-talet. Så gott som alla läser dem men alla känner inte att de passar in i mallen.
– De spelade en jättestor roll, det var där man lärde sig om världen, om att bli vuxen, om hur man skulle förhålla sig till killar, vilka kläder man ska ha på sig. Jag tyckte att det var så himla tråkigt. Jag tittade mycket utomlands, mot Storbritannien mot tidningar som Face och i-D. Jag förstod inte varför det i Sverige inte fanns några unisextidningar som skrev om roliga saker, säger Brita Zilg i en intervju för Internetmuseum.
Det är när formgivaren Brita Zilg rekryteras till Spray som hon inser att tidningen de vill starta kan göras mycket enklare och billigare på nätet och i december 1996 kom det första digitala numret ut av Darling ut. Tidningen är tidigt ute med blogg-konceptet, långt innan gemene man har sin egen blogg. Vinjetten "Kära dagbok", där en skribent skriver dagbok på nätet med ett inlägg varje dag blir mycket populär.
Tack vare sitt okonventionella och lite kontroversiella innehåll lyckades Darling nå en yngre kvinnlig målgrupp, som ett alternativ till klassiska veckotidningar. Darling lyssnar och tar in läsarsynpunkter långt innan kommentarsfälten blir den naturliga del av nättidningar som det är idag. På varje sida kan man enkelt mejla in kommentarer till redaktionen och brevlådan fylls snabbt.
Tidningen hyllas för sitt feministiska perspektiv, samtidigt har redaktionen enbart skrivit om sånt de själva varit intresserade av: som att beskriva hur ett kärnkraftverk fungerar eller att gå på Ikea med rockbandet Backyard Babies.
– Vi visste ju inte att vi var feminister. Vi ville bara nå ut till folk som var som vi, som sökte vår flock på något sätt. Vi började skumma Nina Björks "Under det rosa täcket", läste Bang och kollade upp Grupp 8, för vi visste inte så mycket om det. Men vi var ju kanske feminister, för vi ville ju förändra bilden av vad tjejer är, kan och vill, säger Marie Birde i en intervju för Internetmuseum.
Chefredaktör för Darling är Marie Birde och formgivare Brita Zilg. Bland de övriga i redaktionen återfinns bland andra Marit Bergman och Svante Tidholm. 1997 kommer Darling också ut som papperstidning. Nättidningen inspirerar senare även Linda Skugge till antologin Fittstim.