.FILE 2G 3G 4G 5G
1996

CSS – Webbens ansikte utåt

Design, enkelhet och renhet. Utan CSS hade webben sett väldigt mycket tråkigare ut idag.

Varje webbläsare har sitt eget sätt att tolka instruktionerna vilket gör det svårt att webbdesigna. Men så kommer norrmannen Håkan Wium Lie till undsättning. 1994 är första gången han lanserar förslaget "cascading style sheets" eller CSS. Det är visserligen inte det enda liknande förslaget men blir det som godtas av standardiseringsorganet W3C. 1996 kommer den första rekommendationen från WC3, CSS1.

Det här betyder dock inte att alla webbläsare förstår det nya formatet. Det ska dröja ända till år 2000 innan någon webbläsare har fullt stöd för CSS1, och det är Internet Explorer 5.0 för Mac. Olika webbläsare har alltså stöd för olika delar av CSS1 och kan dessutom tolka reglerna olika. Att designa webbsidor under 90-talet är inte lätt!

Poängen med CSS är att separera design från innehåll, som finns i HTML-dokumentet. Fördelen är att du kan använda en CSS-fil med designinstruktioner till flera olika HTML-sidor, och vill du ändra typsnitt, färg, avstånd mellan olika objekt, eller något annat i designen, behöver du bara göra det i en fil så ändras alla sidor som refererar till den filen. Smart!

Ett exempel på styrkan och mångsidigheten hos CSS hittar du på sajten CSS Zen Garden. Det blir snabbt en legendarisk sida för att få inspiration till design med CSS. Poängen med sidan är att alla exempel som visas har samma HTML-filer, och de vitt skilda utseendena skapas bara med CSS.  

Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Linda Thelenius. Tack! Saknar du något på Internetmuseum? Tipsa oss här.

false
-