.FILE 2G 3G 4G 5G
Christopher Wylie
2018

Cambridge analytica-skandalen sätter Facebook i gungning

I mars 2018 blossar en skandal upp kring Facebook. Visselblåsaren Christopher Wylie  avslöjar hur hans arbetsgivare, Cambridge analytica, kunnat samla in data om miljontals personer på det sociala nätverket.

Informationen har företaget sedan kunnat använda för att försöka påverka utfallet i USA-valet 2016, i Brexit-omröstningen och i ett flertal nationella val runt om i världen.

De har fått informationen de behöver genom forskaren Aleksandr Kogan vid Cambridgeuniversitetet. Han skapar appen "This is your digital life", som är ett slags personlighetstest. Genom att delta godkänner användaren att appen får tillgång till all deras information på Facebook. Men inte nog med det, den får även tillgång till alla deras vänners uppgifter.

På den vägen samlas 87 miljoner profiler ihop, varav 55 337 i Sverige. Informationen använder Cambridge Analytica till att analysera personlighetsdrag, genom att kombinera svaren i personlighetstestet med lajks och annan Facebookinformation. På så vis kan de ringa grupper och rikta "rätt" information till "rätt" personer. Tjänster som köps in av bland annat Trump-anhängaren Robert Mercer.

När skandalen presenteras i tidningen The Guardian visar det sig att Facebook i många år känt till händelseförloppet utan att offentliggöra det. Förfarandet har heller inte brutit mot några regler. Under våren 2018 kommer bolagets börskurs att rasa.

Händelsen beskrivs av många som en brytpunkt för allmänhetens förtroende för techjättarna, och ett startskott för en allmän debatt om personlig integritet på nätet. För Cambridge Analytica blir förloppet slutet på företagets verksamhet och Facebook – vars aktiekurs rasade i samband med avslöjandet – har sedan skandalen bröt ut allt mer fokuserat på att stärka användarnas personliga integritet.

false
-