Kreativ AI väcker förundran... och oro
ChatGPT skriver artiklar och poesi, DALL-E kan skapa bilder på beställning. Med teknik från forskningsbolaget OpenAI tar den artificiella intelligensen ännu ett steg framåt, men många möter den nya smarta tekniken med skepsis.
Forskningen om AI (artificell intelligens) har länge varit begränsad till forskningslabb på tekniska universitet, men under 2022 öppnas flera AI-baserade webbtjänster upp för allmänheten. Verktyget DALL-E kan skapa bilder utifrån textbeskrivningar, och leder snabbt till att internet svämmar över av datorgenererade bilder föreställande allt från teddybjörnar under vattnet till enhörningar i rymden.
Det dyker också upp flera liknande tjänster, till exempel Midjourney som kan generera bilder precis som DALL-E. Ett exempel som får stor spridning på nätet är konceptbilder från en film som aldrig funnits. Bilderna föreställer kultfilmen Tron, fast regisserad av den egensinnige Alejandro Jodorowsky.
De bildskapande botarna imponerar, men får också konstnärer och tecknare att se rött. Anledningen är att AI-botarna använder tillgängliga bilder på nätet som grund för att generera sina verk. Frågan om upphovsrätt är också oklar, vilket bland annat gör att bildbanken Getty Images förbjuder uppladdning av AI-genererade bilder.
En bot som gör skolarbeten
En annan tjänst som skapar rubriker är ChatGPT. Det är en chattrobot som kan konversera, svara på faktafrågor och framförallt sätta ihop användbara texter på beställning. ChatGPT kan flera olika språk och sätter ihop poesi lika enkelt som utkast till nyhetsartiklar och skolarbeten.
Möjligheterna för arbete och underhållning med hjälp av ChatGPT verkar närmast oändliga. Samtidigt väcker chattroboten oro, bland annat i skolorna. I februari 2023 fälls den första universitetsstudenten i Sverige för fusk med hjälp av ChatGPT.
Vill främja mänskligheten
DALL-E, ChattGPT och många av de andra AI-tjänsterna har utvecklats av det ideella forskningsbolaget OpenAI. Det uttalade syftet är att övervaka utvecklingen av "människolik intelligens" för att säkerställa att det ska främja mänskligheten. Man vill också förhindra att enskilda företag och stater får för stor makt över utvecklingen av AI.
Ändå är det just de stora teknikbolagen som driver på utvecklingen. Microsoft är en av de största investerarna i OpenAI och i februari 2023 lanseras en ny version av sökmotorn Bing med funktionerna från ChatGPT inbyggt. Google tillkännager också planer på flera AI-baserade produkter, bland annat sin egen chattrobot som de kallar Bard.
Trots att flera AI-verktyg nu blivit tillgängliga för allmänheten är tekniken bakom egentligen inte ny. Det bygger på så kallad maskininlärning där program kan träna upp sig själva genom att studera stora mängder material och på så vis bli bättre på att känna igen bilder, text eller andra saker. Det som händer under 2022 är framförallt att de olika tjänsterna fått så mycket träningsdata att de blivit riktigt användbara. Samtidigt har datorkraften blivit så stor att tjänsterna kan användas av miljontals människor samtidigt via nätet.
Läs mer: