Cambridge Analytica-skandalen orsakar kris för Facebook
Genom an app för personlighetstest på Facebook samlas information om miljontals användare och deras vänner. När visselblåsaren Christopher Wylie avslöjar detta i mars 2018 blir det en rejäl förtroendekris för Facebook, som känt till händelseförloppet i flera år.
2014 skapar den brittiske forskaren Aleksandr Kogan appen "This is your digital life" och distribuerar den på Facebook. Appen är utformad som ett personlighetstest, men syftet är egentligen att samla information om användaren. Trots att appen bara används av ungefär 270 000 personer lyckas den samla in data om drygt 50 miljoner Facebook-användare. Appen får nämligen tillgång till information inte bara om personen som gör testet, utan också om dennes alla Facebook-vänner.
Informationen som samlats in skulle enbart användas i akademiskt syfte, men säljs vidare till analysföretaget Cambridge Analytica. De använder den i sin tur för att sälja sina tjänster om hur man kan påverka utfallet i bland annat den brittiska Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet 2016.
Det här blir känt för allmänheten i mars 2018 genom visselblåsaren Christopher Wylie som arbetat på Cambridge Analytica. Det visar sig också att Facebook under flera år känt till det som hänt, men inte offentliggjort det.
I efterskedet av skandalen når allmänhetens förtroende för Facebook en bottennivå. Den sociala medieplattformens grundare och vd Mark Zuckerberg kallas till den amerikanska senaten för utfrågning.
Läs mer:
- Läs mer om Cambridge Analytica-skandalen i utställningen Den personliga integriteten i en digital värld.
- Artikel hos The Guardian som sammanfattar skandalen.