En miljon svenskar köper aktier när Telia börsintroduceras
Inför börsintroduktionen i juni år 2000 marknadsförs statliga Telia intensivt som en folkaktie. Tack vare de senaste årens börsyra är intresset för aktier större än någonsin och närmare en miljon svenskar bestämmer sig för att bli aktieägare.
Den förestående börsintroduceringen får stor uppmärksamhet, inte minst i kvällstidningarna, med rubriker som "Telia – årets aktiefynd" och "Dags för ditt livs första aktieaffär". En hel del artiklar lyfter hur mycket läsarna kan tjäna om aktien stiger 10 procent, 20 eller kanske till och med 30. Att aktien också kan sjunka i värde var inget som bereddes något större utrymme.
Men redan några dagar efter Telias börsintroducering visar det sig att den goda affären som reklamkampanjen, kvällstidningar, näringsminister Björn Rosengren och Telia-vd:n Jan-Åke Kark utlovat i själva verket är riktigt usel – aktiekursen sjunker som en sten från introduktionspriset på 85 kronor till 25 kronor ett år senare.
För många småsparare blir alltså den första erfarenheten av börsen en rejäl kalldusch. Efter 15 år har Telias aktie tack vare generösa aktieutdelningar, hamnat på ett litet plus. Jämfört med börsen som helhet, som under samma tid höjts 138 procent är utvecklingen dock dyster.
Den populäre sparekonomen Claes Hemberg kallar Telias börsintroduktion för århundradets börsflopp i Svenska Dagbladet.
"Det är klart svenskarna blev lurade. Här kom 100 000-tals svenskar som inte hade en aning om vad aktier var och därför inte kunde bedöma risken och blev översköljda av köpråd. Det blev omöjligt att värja sig."
För de 30 procent av Telia som såldes ut fick staten in 65 miljarder i kassan. Dåvarande statsminister Göran Persson framhåller i en intervju tio år efter börsintroduktionen affären som lyckad.
"Det är inte första gången börsen haft fel. Och inte den sista heller. Men jag har aldrig upprörts av det där. Vi var nio miljoner som sålde Telia. En miljon köpte. Åtta miljoner av nio gjorde en väldigt bra affär – det tycker jag inte finns någon anledning att beklaga."