.FILE 2G 3G 4G 5G
Boken 1984 George Orwell
Foto: 1984 av Kristina Alexanderson (CC BY)
1948

Storebrorssamhället skildras i 1984

Innan 1948 finns inget 1984, alltså George Orwells dystopiska roman om ett samhälle där alla medborgare är övervakade.

Andra världskriget har just tagit slut när britten George Orwell från sjuksängen skriver berättelsen om en tänkt framtid där ett tredje världskrig fått världen att kontrolleras av totalitära stater.

Orwell är långt ifrån den första dystopikern. Ryssen Jevgenij Zamjatin skrev redan 1924 boken "Vi", som snabbt censurerades i Sovjetunionen. 1932 släpptes Aldous Huxleys "Du sköna nya värld" (Brave new world), och 1940 skrev Karin Boye "Kallocain". Men det är 1984 som fått allra starkast fäste i populärkulturen. Här lanseras koncept som krimtänk, nyspråk och minneshål, men framför allt storebrorssamhället. I 1984 styrs staten av en ofelbar diktator som hyllas som en halvgud. Invånarna saknar privatliv, då de ständigt övervakas av myndigheterna, bland annat genom att de har placerat "teleskärmar" hemma hos invånarna. Teleskärmarna  spionerar på hushållen och sänder även ut propaganda. En situation de inte är kritiska till, eftersom de inte vet något annat. Samhället präglas av paranoia och personer som begår "tankebrott" grips av "tankepolisen" och försvinner.


Storebrorssamhälle eller "Big brother" har blivit ett begrepp i diskussionen om den personliga integriteten. Allra mest har det använts av Piratpartiet, som når EU-parlamentet 2009, men även Miljöpartiet propagerar mot storebrorssamhället på valaffischer. På sin hemsida beskriver Piratpartiet att framgången var "en tydlig signal till regeringen att vi medborgare inte vill ha ett storebrorssamhälle byggt på FRA, trafikdatalagring och alla andra integritetskränkande lagar som är på gång eller redan har införts."

När Edward Snowden år 2013 avslöjar den amerikanska underrättelsetjänstens globala avlyssning av internettrafik rusar 1984 på listorna över de mest sålda böckerna i USA.

Svensk variant

Bodströmsamhället är ett nyord skapat av piratpartisten Oscar Swartz år 2005, och åsyftade hur den dåvarande justitieministern Thomas Bodström, (S), gett polisen ökade befogenheter att avlyssna och bevaka privatpersoner. Detta i samband med debatten om EU:s datalagringsdirektiv.

Bodström själv startar 2009 en blogg med just namnet Bodströmsamhället.

false
-