Så funkar internet
Det viktigaste med internet, vad är det? Jo, att filerna hittar rätt förstås! Det gör de genom ett smart system där de först delas upp i små små bitar, för att sedan byggas upp igen.
En jätteviktig sak med ARPANET, internets förfader, var att kommunikationen över nätverket var mycket smartare än tidigare. Redan innan ARPANET kunde datorer prata med andra datorer, men då behövde datorerna vara kopplade till varandra med en koppling som inte användes till något annat, i alla fall så länge just de datorerna pratade med varandra.
Information delas upp i små paket som kan ta olika vägar
Men på ARPANET började man använda något som heter "paketutbyte" ("packet switching" på engelska). Det är en teknik som används än idag. Det går ut på att istället för att försöka skicka en hel fil, exempelvis ett foto, på en gång så delar man upp fotot i en massa små paket som man sen skickar iväg. De här små paketen kan ta olika vägar för att komma fram till sitt mål.
I en stad kan det ju bli trafikstockning på vissa ställen om det är många som vill köra på samma väg samtidigt. Det är samma sak på nätet! Men då kan olika paket ta omvägar runt trafikstockningen för att inte fastna.
Det här gör att paketen kan komma fram huller om buller. Men det gör inget. Mottagarens dator har fått en instruktion om hur filen ska byggas ihop igen. Och om datorn upptäcker att ett paket saknas eller tar väldigt lång tid på sig att komma fram så kan datorn be att få paketet skickat igen.
TCP/IP-protokollen gör det möjligt
Vilka paket som datorn ska få och hur de ska byggas ihop till en fil står i något som heter "Transfer control protocol", ungefär "protokollet för överföringskontroll" (förkortas "TCP"). För att paketen ska hitta rätt behövs också en adress dit de ska skickas. Adressen kallas IP-nummer (IP betyder "internet protocol") och är precis som en vanlig adress, fast på internet.
De här två protokollen som skapat standarder för hur internet fungerar uppfinns av Vint Cerf och Bob Kahn 1974 och används alltså än idag. Protokollens stora betydelse gör att de två utvecklarna ofta tillskrivs äran att ha uppfunnit internet.