Hampsterdance skapas för att bli viralt – och blir det
Ofta blir virala succéer till av en slump, men klassikern Hampsterdance skapas för att nå stora massan direkt. Fast succén dröjer något...
Kanadensiska konststudenten Deidre LaCartre slår vad med systern och bästisen om vem som kan få flest besökare på en sajt. Hennes eget bidrag är Hampster Dance som läggs ut i augusti 1998. Den består av fyra animerade giffar på dansande hamstrar som sedan upprepas i rad efter rad. Allt ackompanjerat av en nio sekunder loopad snutt från Roger Millers "Whistle stop", känd från Disneys Robin Hood. Sajten är tänkt att hedra hennes egen hamster "Hampton Hamster", som på sajten förklarar att han vill bli en webbstjärna.
Det första halvåret trillar det bara in fyra besökare om dagen. Så plötsligt är antalet 15 000. Länken sprids via mejl och nyhetsgrupper. Och nu går Hampsterdance inte att stoppa, inte minst för att många lägger in sajten som startsida på vänners datorer. (Ett sidospår: Deidre LaCarte glömmer att betala domänavgiften och tappar hampsterdance.com, som snabbt tas över av någon annan. Hon startar då hampsterdance2.com, innan hon till slut får tillbaka originaldomänen).
Så klart leder populariteten till en ny version av sajten, souvenirer och nya varianter. År 2000 lanseras låten "Cognoscenti Vs. Intelligentsia/The Hampster Dance Song" av The Cuban Boys, som kommer högt på listorna i Kanada, Storbritannien och Australien. Den kända slingan är med, liksom hamstrar. Låten önskas av rekordmånga brittiska radiolyssnare, i klass med "God Save the Queen" med Sex Pistols, berättar en radiopratare i en intervju med The Independent. Nedan kan du lyssna på hitlåten (Ett till sidospår: Noel Gallagher från Oasis ryktades länge vara med i den mystiska gruppen, men det ryktet var falskt!):
Hampsterdance figurerar förstås också i andra sammanhang, som i den här reklamen för en internetleverantör.
Satanistiska hamstrar:
Och här dansas Caramelldansen till en känd melodi:
Denna tidslinjepunkt har kommit till genom ett tips från Linnéa Möll-Nielsen. Tack! Vill du också bidra till Internetmuseum? Klicka här.